İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetlerine Devlet Desteği
24 Aralık 2013’te İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetlerinin Desteklenmesi Hakkında Yönetmelik yayımlandı. Bundan böyle 10 kişiden daha az istihdamı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan özel sektör işyerleri, 6331 sayılı yasa çerçevesinde yerine getirmekle yükümlü oldukları önlemler konusunda devletten maddi destek alabilecek.
Yönetmeliğe göre, destekten yararlanma noktasında, SGK işyeri kayıtları esas alınacak, destekten yararlanacak işyerleri sigorta dosyasına göre belirlenecek. Destekten bu sınıflamada yer alan işyerlerinin işverenleri faydalanacak, çalışan sayısının tespitinde aşağıdaki koşullar aranacak:
- Aynı işverenin Türkiye genelinde tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan birden fazla sigortaya kayıtlı işyeri varsa, buralarda çalıştırılan toplam sigortalı (4/a) sayısı dikkate alınacak.
- Alt işverenlerce çalıştırılan sigortalılar toplam çalışan sayısına dahil edilir.
- Çeşitli nedenlerle ay içinde çalışması bulunmayan ve ücret ödenmeyen sigortalılar toplam çalışan sayısına dahil edilir.
- SGK’ya verilmiş aylık prim ve hizmet belgelerinde kayıtlı sigortalı sayısından, iptal nitelikteki aylık prim ve hizmet belgelerinde kayıtlı sigortalı sayısı düşülür.
- Ay içinde işe giren veya işten çıkan sigortalılar da sigortalı sayısına dahil edilir.
- Aday çırak, çırak ve mesleki eğitim gören öğrenciler çalışan sayısının tespitinde dikkate alınmaz.
Destekten yararlanacak işyerinin, İSG-KATİP sistemine kayıtlı onaylanmış ve hizmet sunucusu ile yapılmış bir sözleşmesinin olması şart. Tehlikeli işyerleri için devlet, aylık olarak çalışan başına 14.99 TL, çok tehlikeli işyerleri için aylık çalışan başına 17.13 TL verecek.
TÜM HABERLER